Generatii

CEDOMSERVICE GENERAŢII
La jumătatea lunii iulie am vizitat hala de producţie a Cedomservice de la Ploieşti. Cunoşteam reputaţia companiei în piaţă şi ştiam cât de apreciate sunt atât staţiile de betoane produse de Cedomservice, cât şi oamenii din companie, aşadar ne-am propus să îi cunoaştem şi personal.
Mai mult decât atât, primisem multe feedback-uri pozitive atât de la clienţi direcţi, dar chiar şi de la competiţie.
Iar în piaţa noastră să te vorbească competiţia de bine e lucru rar!
Iată că Cedomservice reuşeşte cu seriozitate şi profesionalism să se impună şi să rămână în topul preferinţelor clienţilor săi.

Spaţiul de producţie de la Ploieşti este unul generos, cuprinde spaţiu de birouri, hala interioară pentru producţie şi depozitare, un birou special pentru proiectarea şi execuţia parţilor electrice, spaţiu exterior de producţie, dotări şi utilaje specifice, cât şi spaţiu special pentru muncitori. Mâna de gospodar a d-lui Dan Traian, Directorul General al Cedomservice, se vede peste tot pe unde te uiţi: de la hala în sine bine şi riguros organizată până la rezultatele remarcabile obţinute prin perseverenţă zilnică.

“Vă dau un exemplu, o staţie a unei firme concurente cântăreşte 15 tone, a mea cântăreşte 30. Ei le subdimensionează să reducă costurile şi s-a întâmplat să se prăbuşească. La fel şi cu motoarele şi cu reductoarele şi mereu au probleme pe partea asta.

Ei merg cu preţuri de dumping. Noi, în schimb, oferim calitate. Lucrăm şi cu materiale de calitate. Avem clienţi comuni care au început cu alte companii şi au continuat cu noi. Cine a semnat cu mine a rămas cu mine în continuare într-o bună colaborare.”

Dan Traian
Director general CEDOMSERVICE

     Am stat de vorbă cu dl Dan Traian pentru prima dată în 2018, tot cu ocazia unei ediţii speciale betoane a Maşini şi Utilaje pentru Construcţii, însă acum am reuşit să vedem totul în mod direct şi am înţeles mult mai bine de unde vine succesul Cedomservice.

Maşini&Utilaje: Cum puteţi caracteriza drumul parcurs până în prezent al CEDOMSERVICE SRL? Care credeţi că este secretul succesului avut?

Dan Traian: În decembrie 2005 mi-a venit ideea înfiinţării unei societăţi. Până atunci lucrasem ca Director Vânzări zona vest la UBEMAR SA – Ploieşti (uzina care producea staţiile de betoane Cedomal). Acolo am avut câteva idei de a moderniza aceste staţii, dar m-am lovit de refuzul patronatului, uzina fiind în insolvenţă, în pragul falimentului. Am plecat, am înfiinţat firma, mergând pe ideea să fac reparaţii şi modernizări ale staţiilor Cedomal. Când am început, m-am gândit că trebuia să fac ce ştiu eu mai bine. Dacă începi o afacere şi nu ai de gând să o faci bine, aproape de perfecţiune, nu mai are rost să începi. M-am întrebat ce ştiu eu să fac cel mai bine? Staţii de betoane. N-am avut la început nici telefon, nici maşina, aveam nişte bani strânşi, care nu au fost mulţi.

Am înfiinţat firma, mi-am cumpărat un fax (pe vremea aceea era obligatoriu să ai fax), mi-am cumpărat o maşină second-hand şi telefon şi am trimis un fax la toţi colaboratorii mei din ţară care mă cunoşteau. Atuul meu a fost că multă lume din ţară mă cunoştea şi aveam o imagine bună, n-am păcălit şi n-am minţit pe nimeni. Cunoşteam multă lume, multe firme de construcţii, am avut noroc că intrasem în contact numai cu directori sau patroni şi atunci mi-a fost mai uşor startul.

Am trimis nişte prezentări generale şi imediat a doua zi am primit comenzi pentru piese de schimb. Prin Cedom Service mi-am propus să fac reparaţii şi piese de schimb pentru staţiile Cedomal dar curentul m-a împins de la spate şi în mai puţin de 1 an am făcut prima staţie de betoane de la zero. O companie de la Severin a avut încredere în mine şi mi-a comandat prima staţie de betoane.

Am încercat să le spun că nu pot, că sunt la început, dar nu s-au lăsat, au spus că putem dacă vrem. Adevărul este că eu o aveam deja proiectată în minte. Vreau să vă spun că am semnat contractul cu o firmă din Severin şi am livrat staţia în 60 de zile. Însă dacă nu aş fi fost sigur pe ceva, nu aş fi riscat.

Prima staţie livrată a fost în anul 2007, în decembrie 2006 am semnat contractul şi în februarie 2007 am livrat-o şi montat-o şi încă funcţionează.

La începutul lui 2007 am mai făcut una la Braşov, una la Slobozia… Nu facem multe pe an, nu semnez multe contracte când ştiu că nu le pot duce la bun sfârşit cum fac alţii. Eu dacă am zis că în 3 luni de zile dau staţia aşa am făcut, poate chiar mai repede puţin. Alţii semnează, iau avansul şi o livrează după doi ani. Eu pur şi simplu nu sunt genul care să iau avansul şi să nu pot să onorez comanda. Cred că în acest fapt stă secretul succesului nostru: ne onorăm contractele şi ne ţinem de cuvânt.

La început a fost greu, nu aveam lucrări care să mă recomande la alţi beneficiari. Dar după ce am realizat câteva modernizări şi câteva staţii noi, lucrurile au mers de la sine. Calitatea bună a lucrărilor executate şi seriozitatea neau creat o bună carte de vizită şi ne-au recomandat mai departe.

În anul 2009 am realizat prima staţie de betoane modernă care s-a făcut vreodată în România. La punerea în funcţiune au participat mai multe personalităţi din sfera politicului (beneficiarul era membru activ al unui partid politic), un sobor de preoţi, primarul din localitate şi alţi invitaţi ai beneficiarului. S-a tăiat panglica cu tricolorul, s-a spart sticlă cu şampanie. A fost frumos. Au fost şi situaţii dificile, în special legate de încasarea banilor de la beneficiari.

Maşini&Utilaje: Cum reuşiţi să gestionaţi problema lipsei de forţa de muncă?

Dan Traian: Cu mare greutate, din păcate. Am mare noroc că fiului meu îi place activitatea aceasta şi se implica deja de ceva timp, deja realizează părţi importante din activitate. Îl văd cumpătat şi cu pofta de muncă şi asta mă face foarte mândru de el. Însă cu oamenii în general este din ce în ce mai problematic, câteodată eu şi fiul meu suntem nevoiţi să suplinim multe din joburile de care avem nevoie: într-o zi eşti maistru, în alta semnezi contracte, în alta proiectezi.

“Am mare noroc că fiul meu Dan Alexandru, este alături de mine de la înfiinţarea firmei şi parcă, pe zi ce trece, se implică tot mai mult şi simt că îi place ceea ce facem aici. Este matur, este responsabil, cumpătat şi cu poftă de munca în tot ceea ce face şi pot spune cu satisfacţie că la anumite capitole m-a depăşit. Sunt bucuros şi tare mândru de el.

În ultimul an si jumătate, Alexandru a revoluţionat automatizarea staţiilor de betoane, prin modernizarea sistemului de cântărire şi dozare, în prezent staţiile produse oferind utilizatorilor o precizie foarte mare de dozare a materialelor care intră în reţeta betonului (ciment, agregate, apă, aditivi).”

     De la înfiinţarea în anul 2006 şi până în prezent, într-un mediu competitiv şi dinamic, societatea CEDOMSERVICE a avut o evoluţie ascendentă pe piaţa staţiilor de betoane şi serviciilor din domeniu, câştigându-şi poziţia de lider între cele mai importante firme de profil din România. Cu un management modern,
personal tehnic cu înaltă calificare, prin utilizarea celor mai moderne tehnologii şi echipamente, precum şi o organizare şi planificare eficientă a lucrărilor, CEDOMSERVICE s-a impus prin lucrări complexe şi diversificate, acoperind toată aria de produse şi servicii referitoare la staţii de betoane.

Să ştiţi că aşa rău că anul acesta cu forţa de muncă nu a fost niciodată. Oamenii care vin la interviu nu ştiu să facă nimic dar vor salariu mare din prima zi şi când le dai salopeta, unii pleacă singuri după o săptămână-două, pe unii îi trimit eu. Vorbesc de oameni de 35, 40, 50 de ani care vin la angajare şi nu prea ai ce face cu ei. Nu am probleme cu comenzile cât am cu forţa de muncă. Aşa oameni slabi pregătiţi şi neserioşi ca în această perioadă nu am mai prins până acum.

Maşini&Utilaje: Nu vă gândiţi să vă supliniţi o parte din taskuri cu roboţi?

Dan Traian: Nu, din păcate nu prea este posibil deoarece noi nu facem procese de serie. Noi facem fix ce doreşte clientul, toate staţiile care ies de la noi sunt personalizate.

Maşini&Utilaje: Am văzut că aveţi câteva tipuri de staţii de betoane pe site-ul dvs.

Dan Traian: Da, acolo sunt prezentate în funcţie de capacitate câteva modele. Însă sunt doar un punct de pornire de la care începem să personalizăm în funcţie de ce are nevoie clientul, aşadar partea repetitivă nu exista, decât parţial.

Maşini&Utilaje: Ce reprezintă harta de pe peretele din biroul dvs?

Dan Traian: Punctele cu roşu sunt staţiile de betoane livrate şi montate, punctele galbene sunt automatizările de staţii, iar punctele cu albastru reprezintă partea de service.
E destul de încărcată, câteodată mă uit la ea şi nu îmi vine să cred că am pornit de la zero şi am ajuns aici! În mai bine de 13 ani de când suntem înfiinţaţi, firma noastră a produs şi a livrat în România peste 50 staţii de betoane şi am modernizat alte 36 staţii vechi.

Maşini&Utilaje: Care consideraţi că sunt avantajele dvs. în raport cu concurenţa?

Dan Traian: Trebuie să fii serios în viaţă, să nu minţi să nu furi. Eu cred că atuul nostru faţă de concurenţă este seriozitatea, prin asta am câştigat. Mai e un lucru, eu nu am atelier de proiectare, nu am inginer de proiectare, asta o fac eu, dar ca să nu am probleme cu componentele, le supra-dimensionez. Vă dau un exemplu, o staţie a unei firme concurente cântăreşte 15 tone, a mea cântăreşte 30. Ei le subdimensionează să reducă costurile şi s-a întâmplat să se prăbuşească. La fel şi cu motoarele şi cu reductoarele şi mereu au probleme pe partea asta. Ei merg cu preţuri de dumping. Noi, în schimb, oferim calitate. Lucrăm şi cu materiale de calitate. Avem clienţi comuni care au început cu alte companii şi au continuat cu noi. Cine a semnat cu mine a rămas cu mine în continuare într-o bună colaborare.

Maşini&Utilaje: Ce feedback aveţi de la clienţii care deja folosesc staţiile de betoane produse de compania dvs.? Care este procentul de returning clients şi cum reuşiţi să păstraţi mereu aproape clientul? Comparativ, care este procentul de new clients?

Dan Traian: Într-o proporţie foarte mare (peste 90 %) clienţii sunt foarte mulţumiţi de staţiile produse de noi şi de toate serviciile oferite. Avem beneficiari care în timp au cumpărat a doua sau chiar a treia staţie tot de la noi. Colaborăm bine cu majoritatea clienţilor, dar mai sunt şi câţiva nemulţumiţi, cei rău platnici, care inventează motive pentru a nu plăti anumite restanţe financiare. Pentru noi toţi clienţii sunt importanţi, indiferent dacă aceştia cumpără de la noi de 100 lei sau 600.000 lei. Îi tratăm pe toţi cu acelaşi respect, le trimitem repede piesele de care au nevoie (de regulă le avem pe stoc) sau intervenim prompt pentru eventuale reparaţii, indiferent dacă staţia este sau nu în perioada de garanţie. Avem staţii făcute şi montate în toate judeţele ţării. Faptul că ne respectăm cu stricteţe contractele, că staţiile funcţionează bine şi sunt uşor de întreţinut, aceste lucruri se află repede în domeniu şi suntem căutaţi mereu de clienţi noi.

articol publicat in revista  masinisiutilaje.ro in iulie 2019