Pretul succesului

PREȚUL SUCCESULUI PENTRU  CEDOMSERVICE PRODUCĂTOR ROMÂN DE STAŢII DE BETOANE

De la înfiinţarea din anul 2005 şi până în prezent, într-un mediu competitiv şi dinamic, societatea Cedomservice a avut o evoluţie ascendentă pe piaţa staţiilor de betoane şi serviciilor din domeniu, câştigându-şi poziţia de lider între cele mai importante firme de profil din România.


Cu un management modern, personal tehnic cu înaltă califcare, prin utilizarea celor mai moderne tehnologii şi echipamente, precum şi o organizare şi planifcare efcientă a lucrărilor, Cedomservice s-a impus prin lucrări complexe şi diversifcate, acoperind toată aria de produse şi servicii referitoare la stații de betoane.
Am stat de vorbă cu dl. Ing. Dan Traian, administratorul companiei, care ne-a purtat prin îndelungată sa experiența, de la înfinţarea companiei în 2005 şi de la emoţia primului contract semnat, până la planurile de viitor ale societății.

Mașini&Utilaje: Cum puteți caracteriza drumul parcurs până în prezent al Cedomservice? Povestiţi-ne despre istoricul companiei, care au fost cele mai frumoase realizări, dar şi cele mai difcile situații?
Dan Traian: În decembrie 2005 mi-a venit ideea înfiinţării unei societăţi. Până atunci am lucrat ca Director de vânzări – zona vest la UBEMAR SA – Ploieşti (uzina care producea staţiile de betoane Cedomservice). Acolo am avut câteva idei de a moderniza aceste staţii, dar m-am lovit de refuzul patronatului, uzina fiind în insolvență, în pragul falimentului.
Am plecat, am înfiinţat firma, mergând pe ideea să fac reparaţii şi modernizări ale staţiilor Cedomservice. Necesităţile din piaţă m-au împins de la spate şi în mai puţin de un an am realizat prima staţie de betoane

Îmi aduc aminte de primul contract semnat: RK şi automatizare a unei staţii la Câmpulung Muscel. La negocierea contractului, administratorul firmei de construcţii m-a întrebat unde am mai făcut asemenea lucrări, pentru a putea cere referinţe.
Ştiam că este de profesie inginer silvic şi i-am răspuns: “am firma nou înfiinţată, aceasta este prima lucrare. Sunt convins că şi dvs. aţi întâmpinat aceeaşi problemă la început, când aţi participat la prima licitaţie sau când aţi negociat primul contract.” Administratorul a zâmbit, a luat contractul şi l-a semnat fără să mai întrebe nimic. Staţia aceea funcţionează bine şi azi

La început a fost greu, nu aveam lucrări care să mă recomande la alţi beneficiari. Dar după ce am realizat câteva modernizări şi câteva staţii noi, lucrurile au mers de la sine. Calitatea bună a lucrărilor executate şi seriozitatea ne-au creat o bună carte de vizită şi ne-au recomandat mai departe.
În anul 2009 am realizat prima staţie de betoane modernă care s-a făcut vreodată în România. La punerea în funcţiune au participat mai multe personalităţi din sfera politicului (beneficiarul era membru activ al unui partid politic), un sobor de preoţi, primarul din localitate, dar şi alţi invitaţi ai beneficiarului.
S-a tăiat panglica cu tricolorul, s-a spart sticlă cu şampanie. A fost frumos. Au fost şi situaţii dificile, în special legate de încasarea banilor de la beneficiari.

Mașini&Utilaje: Ce părere aveți despre situația pieţei de profil din România în anul 2018, comparativ cu anii trecuţi? Care ar fi punctele forte, dar şi cele slabe ale acestei evoluţii/ involuţii/stagnări a pieţei?

Dan Traian: Cedomservice a încheiat cu proft toţi aceşti ani, aşadar de lucru am avut. Desigur, au fost ani foarte buni şi ani mai puţin buni. Benefciarii noştri sunt frme de construcţii civile, industriale, de drumuri şi poduri şi suntem legaţi de aceştia şi de lucrările lor. Anul 2018 pare a fi un an foarte bun. Stagnările pieţei au apărut în anii care au fost alegeri, sau în perioada când absorbţia fondurilor europene a fost zero. Atunci, parcă toată activitatea în domeniul construcţiilor amorţeşte, iar acest lucru se răsfrânge şi asupra noastră.

Mașini&Utilaje: Care este evoluţia cifrei de afaceri a Cedomservice? Cum au fost primele 3 luni ale lui 2018? Cum estimaţi că va fi parcursul pentru anul 2018?

Dan Traian: Cifra de afaceri a fost una destul de constantă, cu o creştere mare în anul 2014. Primele 3 luni din din 2018 au fost foarte bune şi avem toate motivele să credem că întreg anul 2018 va fi foarte bun.

Mașini&Utilaje: Câți angajați are compania pe care o reprezentaţi? Cum reuşiți să mențineți aproape angajații în condiţiile actuale ale necesarului de forța de muncă de pe piața din România?

Dan Traian: Avem 15 angajaţi. Există un nucleu stabil, iar ceilalţi sunt doar în trecere pe la noi. Vin la angajare, stau o lună sau două şi pleacă. Mulţi pleacă în străinătate. Unii se întorc tot la noi după ce îşi termina contractele din străinătate. Le oferim salarii decente, plătite întodeauna la timp, tichete de masă şi alte facilităţi, dar găsim greu forţă de muncă calificată.

Mașini&Utilaje: Ce părere aveți cu privire la concurenţa din piață? Ați avut de-a face cu practici de concurenţă neloială? Cum le-ați combătut?

Dan Traian: Concurența nu ar trebui să ne sperie. După părerea mea, concurența este calea către progres. Cine se teme de concurenţă, nu are ce căuta în piaţă. Cu câţiva ani în urmă am avut de-a face cu practici de concurenţă neloială: o firmă, cu acordul deplin al beneficiarului meu, a copiat o staţie proiectată şi produsă de noi. Când am aflat am făcut toate demersurile şi am înregistrat la OSIM staţiile de betoane proiectate şi produse de noi. Dar…desigur, lacătele sunt pentru oamenii cinstiţi.

Mașini&Utilaje: Ce feedback aveţi de la clienţii care deja folosesc staţiile de betoane produse de compania dvs.? Care este procentul de returning clients şi cum reuşiți să păstrați mereu aproape clientul? Comparativ, care este procentul de new clients?

Dan Traian: Într-o proporţie foarte mare (peste 90%) clienţii sunt foarte mulţumiţi de staţiile produse de noi şi de toate serviciile oferite. Avem beneficiari care în timp au cumpărat a doua sau chiar a treia staţie tot de la noi. Colaborăm bine cu majoritatea clienţilor, dar mai sunt şi câţiva nemulţumiţi, cei rău platnici, care inventează motive pentru a nu plăti anumite restanțe financiare.

Pentru noi toţi clienţii sunt importanţi, indiferent dacă aceştia cumpăra de la noi de 100 lei sau 600.000 lei. Îi tratăm pe toţi cu acelaşi respect, le trimitem repede piesele de care au nevoie (de regulă le avem pe stoc) sau intervenim prompt pentru eventuale reparaţii, indiferent dacă staţia este sau nu în perioada de garanţie. Avem staţii făcute şi montate în toate judeţele ţării. Faptul că ne respectăm cu stricteţe contractele, că staţiile funcţionează bine şi sunt uşor de întreţinut, aceste lucruri se află repede în teritoriu şi suntem căutaţi mereu de clienţi noi

Mașini&Utilaje: Care ar fi din punctul dvs. de vedere portretul clientului ideal?

Dan Traian: Din punctul meu de vedere, clientul ideal este cel care are cunoştinţe solide în domeniul staţiilor de betoane, fiind uşor de negociat un contract în acest caz. Dar este mai dificil să vinzi o staţie de betoane unui beneficiar începător, care nu ştie ce este betonul. Dar chiar şi cu aceştia, după o perioadă de câteva luni, după ce învăţa utilajul, se ajunge la o colaborare bună.

Mașini&Utilaje: Cât de important este factorul preț pentru clientul român? Dar TCO (Total Cost of Ownership)?

Dan Traian: Pentru clientul roman factorul preţ este foarte important. Din păcate există multe cazuri când aceştia aduc staţii second-hand din Europa, cumpărându-le la un preţ foarte mic, fără să se gândească cât de mult costă apoi montajul, reparaţiile şi punerea în funcţiune sau piesele de schimb.

Mașini&Utilaje: Câte staţii de betoane au fost livrate până în prezent în România? Dar în alte ţări?

Dan Traian: În mai bine de 12 ani, de când suntem înfiinţaţi, firma noastră a produs şi a livrat în România peste 50 staţii de betoane şi am modernizat alte 36 staţii vechi.

Mașini&Utilaje: Ce noutăți tehnologice includeţi în staţiile de betoane produse în prezent? Care consideraţi că sunt trendurile în domeniu şi cum sunt primite de clienţii din România?

Dan Traian: Sistemul de automatizare este o creaţie proprie. Acesta a benefciat de-a lungul timpului de up-date-uri pentru a implementa cele mai noi tehnologii. Cel mai important lucru pe care l-am realizat este faptul că erorile de dozare sunt foarte mici.

Mașini&Utilaje: Ce termen de garanţie oferiţi pentru produsele dvs.? Care sunt cerinţele clienţilor în ceea ce priveşte asigurarea garanţiei/post-garanției/intervenţiilor/reparaţiilor?

Dan Traian: Garanţia oferită pentru staţii de betoane este de 2 ani. Din păcate benefciarii nu realizează mentenanţa staţiilor în mod corespunzător.

Mașini&Utilaje: Ce planuri/obiective aveţi pentru perioada imediat următoare? Dar pe termen mediu şi lung?

Dan Traian: Diversifcăm gama de produse prin:
• realizarea în curând de staţii de betoane mobile;
• pe viitor ne preocupă ideea realizării de centrale termice pentru staţii de betoane.

articol publicat in revista  masinisiutilaje.ro in mai 2018